Lehed

pühapäev, 27. märts 2011

Baananikook ehk Cuca de banana da „vo Mirette“

Selle koogi retsepti leidsin ma Sööme silmadega blogist, kus on viide ka originaal retseptile ja selle koogi loole. Kook jäi silma selle pärast, et ta on kohe kuidagi teistsugune. Varusin siis mõned päevad enne küpsetamist banaane, lõpuks jäi neid selleks ajaks alles 5. Mulle tundus, et neid oleks võinud rohkem olla, kuid Lennari arvates oli täitsa parajalt. Küpsetamisel kasutasin 24cm läbimõõduga vormi ja selle vormi kohta said täitsa parajad kogused. Kindlasti on see selline kook, mida teen ka mõni teine kord veel. Maitses hästi nii soojalt külma piimaga, kui ka jahtunult kohvi kõrvale.

Vaja läheb:
2 munakollast
75 g võid, toasooja
1/4 tl soola
1 klaas suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
0,5 sl kuivpärmi
0,5 klaasi piima
1,5 klaasi jahu
2 munavalget
5 suurt banaani (vähemalt)
+ kaneeli ja suhkrut peale puistamiseks

Mikserdasin munakollased suhkrute ja soolaga. Lisasin toasooja või ja mikserdasin edasi. Lõpus hõõrusin lusikaga ühtlaseks (mikseriga see hästi ei õnnestunud, jäi selline kergelt tükiline). 
 
Lahustasin pärmi soojas piimas. Seejärel mikserdasin vaheldumisi munasegu hulka piima ja jahu. Lisasin munavalged (ei pea enne vahtu lööma) ja mikserdasin ühtlaseks taignaks.

Lõikasin banaanid pikkupidi kolmeks (kui oleks olnud rohkem banaane, oleks võinud ka pooleks lõigata). Vooderdasin lahtikäiva koogivormi põhja ja ääred küpsetuspaberiga ning määrisin põhja võiga ja puistasin üle jahuga. Laotasin peale pooled banaanid ja puistasin need üle suhkru ja kaneeliga. Tähtis on, et kogu vormi põhi saaks kaetud banaanidega (et ikka kõigile jätkuks).

Seejärel valasin banaanikihi peale taigna ja katsin alles jäänud banaaniviiludega. Puistasin peale kaneeli ja suhkrut. 
 
Küpsetasin 190-kraadises ahjus (ilma pöördõhuta) umbes 50 minutit. 

1 kommentaar: