Lehed

kolmapäev, 5. august 2009

Vaniljestritsel


Mingi aeg tagasi tõi Laura külsakostiks sedasama vaniljestritslit. See oli lihtsalt ülihea ja suussulav. Ja alles mitu kuud hiljem tuli mulle see meelde ja sain teada, kust retsept pärineb. Tänud lähevad Laurale ja loomulikult retsepti eest siia. Alguses mõtlesin, et teen pool kogusest, kuid kui mulle meenus selle maitse jäin esialgse 2 stritsli tegemise koguse juurde.

Taigen:
25 g pärmi
3 dl piima
1/2 muna
85 g suhkrut (1 dl)
420-480g jahu (7-8 dl)
100 g võid

Täidiseks:
150 g võid
300-400 g kohupiimapstat
suhkrut (või 1/2 dl heledat siirupit)
2 pakikest Ekströms vaniljekastme pulbrit
1,5 spl vaniljesuhkrut

Määrimiseks:
1/2 muna

tuhksuhkrut peale puistamiseks

Lahusta pärm käesoojas piimas. Löö muna kaussi, sega õrnalt läbi ja vala pool sellest piima-pärmisegusse. Lisa sulatatud või ning suhkur ja sool. Seejärel sõtku vähehaaval juurde jahu. Taigen peaks jääma pehme ja näppude küljest ilusti lahti lööma. Lase rätiku all umbes pool tundi kerkida.

Täidise jaoks sulata või, lisa sellele kohupiim, suhkur, vaniljesuhkur ja kastmepulber (kastmepulber teeb täidise tahkemaks ja ei lase sel stritsli vahelt välja voolata).

Jaga kerkinud taigen kaheks ning rulli kumbki pool ristkülikukujuliseks plaadiks. Samuti jaga täidis pooleks. Määri täidis ristküliku keskele (pikku pidi). Tee taignaplaadi pikematesse äärtesse sisselõiked ning voldi need kordamööda paremalt ja vasakult üksteise peale keskele. (Pilte valmistamise tehnikast leiab retsepti autori lehelt). Lase stritslitel 15 minutit plaadil kerkida.

Määri saiad varem kõrvalepandud poole munaga.

Küpseta stritsleid 200 kraadi juures (ilma pöördõhuta) umbes 20-30 minutit kuni need on kaunid kuldsed.

Lase jahtuda ning puista peale tuhksuhkrut.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar